DS Meritve / 2GG

Second Generation Grid - easy and efficient data handling.

2GG - Second Generation Grid is a turnkey solution bundle for natural gas, water and other utilities comprised out of hardware solutions (gathering devices, concentrators) and software solutions (encryption, transfer and analysis algorithms, end-user software as SaaS or implementable). All equipment is developed and manufactured by DS Meritve, d.o.o.. We offer distribution companies a complete, tailored solution for smart metering with lower initial investment and maintenance costs. We offer a full array of analytical services as well as constant monitoring of installed systems. The system's open architecture ensures long lifetime of equipment and the possibility to develop the network gradually.

More about 2GG

2GG Gas

2GG Gas is a smart metering system for gas distribution companies. It's a complete solution for upgrading older gas meters without modifying existing infrastructure as well as for collecting data from newer, digital meters.

More about 2GG Gas

News

 • Testiranje novega koncentratorja 2GG KON03

  29. 11. 2016

  Zaključili smo razvoj novega koncentratorja 2GG KON03 za daljinsko zbiranje podatkov porabe energentov in vode.

  Koncentrator odlikuje baterijsko napajanje z življenjsko dobo do 5 let, kompaktna oblika in preprostost uporabe ter montaže. V sodelovanju z Landis-Gyr Slovenija smo začeli izvajati pilotne projekte v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. 2GG KON03 je popolnoma kompatibilen z najnovejšimi merilnimi napravami Landis Gyr (ob krmiljenju ultrazvočnih plinomerov omogoča tudi komunikacijo z drugimi napravami kot so toplomeri, kalorimetri in vodni števci) ter vsemi napravami 2GG. Koncentrator podpira različne izvedbe brezžičnih M-bus protokolov na frekvenci 868 MHz (med drugim DSMR 2 in DSMR 4) ter ima vgrajen GSM/GPRS modul za prenos podatkov na strežnik. S pomočjo optimizacije obsega prenosa podatkov, ki jo omogoča tehnologija 2GG je koncentrator primeren za širok spekter uporabe, tako na gosto poseljenih območjih (omogoča komunikacijo z do 32 povezanimi napravami), kot tudi na težje dostopnih območjih. To zagotavljamo z uporabo kompaktnih in vzdržljivih IP67 ohišij in zamenljivimi antenami, ki omogočajo visoko stopnjo prilagodljivosti glede na konfiguracijo terena.

  Na območju Celja smo z Energetiko Celje d.o.o. izvajali meritve na območju Ostročnega. Z meritvami smo želeli preizkusit zmogljivosti brezžične komunikacije. Merilniki za gospodinsko rabo imajo signal omejen na 25 mW zaradi varčevanja z baterijo. Zato imajo merilniki slabši domet.
  Kljub tej omejitvi, smo z enim koncentratorjem ulovili 20 plinomerov v strnjenem naselju s hišami. Skrajni plinomer je bil oddaljen 130m. S temi meritvai smo pokazali, da lahko tudi zunaj mestnih središč dosežemo zadovoljivo razmerje merilnikov na koncentrator.
  Vijolična točka je 2GG koncentrator.
  Ruene točke so plinomeri, ki so se povezali.
  Ostale točke so nepovezani plinomeri.

 • Udeležili se bomo 18. Sejma ENERGETIKA v Celju

  4. 4. 2016

  Udeležili se bomo 18. Sejma ENERGETIKA v Celju, ki bo od 12.4-15.4.2016 (dvorana L).

  Na sejmu bomo predstavili rešitve 2GG za daljinsko zbiranje podatkov porabe energentov in vode.

  Sistem 2GG Gas je popolnoma prilagodljiv sistem za zbiranje, prenos in obdelavo podatkov porabe zemeljskega plina. Primeren je za uporabo na vseh vrstah plinomerov od mehovnih za gospodinjske namene do industrijskih vseh velikosti. Odlikujejo ga dolgi domet, hitra namestitev in cenovna učinkovitost.

  Stabilno ogrodje rešitev 2GG so koncentratorji, ki ponujajo popolnoma prilagodljivo komunikacijsko orodje, ki zadosti vsem zahtevam naročnika. Tako so koncentratorji 2GG nove generacije zmožni obojestranske komunikacije z napravami 2GG in drugimi napravami z uporabo različnih komunikacijski protokolov. Koncentratorji omogočajo komunikacijo preko M-bus, brezžičnega M-bus, MODBUS, GSM ali Ethernet vmesnikov. Z usmerjenimi antenami (ki povečajo in optimizirajo domet), akumulatorskim paketom (ki omogoča stabilno delovanje tudi v primeru izpada primarnega vira napajanja) ter možnostjo namestitve na DIN letve ali v ohišju z IP68 zaščito omogoča uporabnikom popolno orodje za daljinsko zbiranje, prenos in obdelavo podatkov porabe.

  Na sejmu bomo predstavili nov merilnik za vodomere 2GG WATER. Naprava 2GG WATER z inovativnim optičnim senzorjem omogoča natančno, zanesljivo in energetsko učinkovito zbiranje podatkov porabe iz 90% vseh vodomerov na trgu. Primerna je za namestitev na vse vodomerer z ustrezno številčnico in omogoča brezžično zbiranje in posredovanje podatkov do 100 m. Z zamenljivo anteno, vodoodpornostjo ter dolgo življenjsko dobo baterij je primeren za namestitev tudi v jaških in težje dostopnih lokacijah.

  Obiščite nas na 18. sejmu ENERGETIKA v dvorani L Celjskega sejma !!!

 • Sejem MOS je bil več kot uspešen

  18. 9. 2015

  Razstavljanje na Celjskem sejmu MOS je bilo več kot uspešno. Zanimanje za naše rešitve pa veliko večje kot smo pričakovali. Spoznali smo, da se za rešitve elektronskega odčitavanja plinomerov in vode ne zanimajo samo podjetja. Veliko obiskovalcev je zanimalo, če lahko to uporabijo tudi doma. Presenetili so nas tudi obiski, ki so na sejem prišli zaradi nas. To je za nas potrditev, da delamo zares dober produkt. Sedaj po sejmu pa nas še čaka veliko dela, da kontakte, ki smo jih dobili na sejmu in jih ni malo, pravilno povežemo z našimi produkti.

 • Pilotski projekt pri Petrolu

  18. 8. 2015

  V Slovenski Bistrici smo postavili 2GG Gas. Projekt je bil izveden s sodelovanjem podjetja Petrol d.d.

 • Pilotski projekt s Plinarno Maribor

  10. 8. 2015

  Eden od zahtevnejših pilotskih projektov poteka v Mariboru. Zaradi zahtevnih energetskih prostorov smo dodali še dva koncentratorja in s tem izboljšali povezovanje merilnikov.

 • DS Meritve je MOS podjetni talent

  8. 8. 2015

  Na MOS-u (Mednarodni Obrtni Sejem) v Celju so letos izbirali 10 zagonskih inovativnih podjetij, katerim podarijo prostor na sejmu.Eno izmed teh podjetij je DS Meritve d.o.o

Team

Dejan Lešnik

Founder of the company. With his electronics knowledge he created early prototypes and designs of the 2GG system.

Andrej Božič

Co-CEO, investors representative with over 30 years of executive experiences.

Cvetko Pirš

Head of IT, software developer and author of the 2GG protocol.

Matjaž Povše

Head of marketing. With his business knowledge he is responsible for marketing and sales.

Vlado Miloševič

Advisor with the knowledge and experiences in the field of investment funding.

Partners

 • Zavod ZMAG

  ZMAG Institute has been created from the think tank " Vision Slovenia", which focuses on finding opportunities to improve life and business in Slovenia until 2020.

 • GGE d.o.o.

  GGE is among the leading companies in the field of energy services in SE Europe, based in Slovenia. Numerous companies and organizations have recognized them as the ideal partner in realizing their goals to optimize energy expenses.

 • Symvaro GmbH

  Austrian based company developing smart software solutions for water works, water boards, water suppliers and wastewater management firms.