2GG Koncentrator

Koncentrator 2GG je samostojna naprava, ki mora biti nameščena znotraj dometa merilnikov 2GG. Testirani domet znaša do 100 m, odvisno od geografskih in postavitvenih značilnosti območja namestitve. Koncentrator zbira podatke iz vseh povezanih merilnikov v dometu. Ti podatki se shranjujejo lokalno ter se odvisno od izbranega paketa storitev v intervalih posredujejo podatkovni bazi. Prenos podatkov temelji na dveh brezžičnih povezavah. Povezava med merilnikom in koncentratorjem poteka na frekvenci 868 MHz, ki je uporabljena tudi pri Wireless M-BUS protokolu (najbolj razširjen protokol naprednih merilnih naprav). Za povezavo do strežnika je uporabljeno GSM/GPRS mobilno omrežje. Komunikacija med napravami je šifrirana s standardom AES 256 za zagotovitev varnega prenosa podatkov med merilno napravo, koncentratorjem in podatkovno bazo.

Vsak koncentrator je zmožen sprejemati podatke povezanih merilnikov v dosegu (priporočena omejitev količine povezanih naprav je 32). Naprava shranjuje podatke lokalno najmanj 2 dni. Napajanje je mogoče v obliki neposrednega napajanja ali sončnih celic.

Verzija koncentratorja 2.1 je prilagojena uporabi z merilniki 2GG. Namestitev je preprosta, saj je naloga tehničnega osebja le namestitev koncentratorja na območju, kjer je zadostna moč mobilnega signala, znotraj dometa vseh merilnikov ter vir napajanja. Ko je koncentrator vključen (z priključitvijo na vir napajanja) se samodejno poveže do fallback strežnika v podjetju DS Meritve d.o.o., ki mu dodeli strežniški naslov ter trenutni čas in datum.

2GG Koncentrator KON02

Digitalni plinomeri različnih proizvajalcev že omogočajo brezžično posredovanje podatkov. Vendar pa različne naprave uporabljajo različne komunikacijske protokole. Zato smo razvili 2GG koncentrator KON02, ki omogoča zajem podatkov iz 2GG merilnikov ter s pomočjo razširitvenih modulov preko žičnega in brezžičnega M-Bus protokola, MODBUSA ali Etherneta.

Nova generacija koncentratorjev 2GG omogoča posredovanje podatkov preko GSM omrežja (m2m komunikacija) ali v izvedbi MD preko žičnega in brezžičnega M-Bus, MODBUS protokola ali Etherneta (dodatek komunikacijski modul za Ethernet). Koncentrator omogoča različne nastavitve, za maksimalno učinkovitost pa lahko vse zbrane podatke pretvori in shranjuje s pomočjo energetsko varčnega in učinkovitega 2GG protokola. Na ta način se poenoti in poenostavi dostop do podatkov iz različnih tipov naprav. Dodatno pa se pridobijo funkcionalnosti in prednosti sistema 2GG pri posredovanju in obdelavi podatkov. Ohišje je pripravljeno za namestitev na DIN letve in se po potrebi nagradi z namenskimi IP67 ohišji za zunanjo namestitev. Razni napajalni moduli omogočajo napajanje iz različnih virov, kot so solarne celice, vetrna turbina, baterija ali napajanje iz električnega omrežja (omogoča tudi priklop na javno razsvetljavo v kombinaciji napajalnik-akumulator). Zaradi možnosti dvosmerne komunikacije so programske nadgradnje in dodajanje funkcij preprosto izvedljive, prav tako pa se poenostavi dodajanje novih komunikacijskih protokolov, podatkovnih virov ali spreminjanje nastavitev na daljavo, brez prekinitev delovanja sistema. Komunikacijske naprave 2GG KON02 omogočajo uporabnikom vse prednosti sistema 2GG ter stabilno osnovo za razvoj omrežja v prihodnosti.