2GG Zemeljski plin

2GG GAS je celovita rešitev za zbiranje in prenos podatkov iz različnih vrst plinomerov. Razvit je bil z namenom omogočiti cenovno ugodno zbiranje podatkov iz mehanskih plinomerov. Kasneje se je sistem nadgradil za zbiranje podatkov tudi iz obstoječih pametnih števcev. Sistem 2GG vključuje tako strojno opremo (merilnik za namestitev na plinomere in koncentrator), kot tudi na programsko opremo z lastnim komunikacijskim protokolom 2GG, potrebno za prehod na daljinsko zbiranje podatkov porabe zemeljskega plina.

Glavne prednosti sistema 2GG GAS:

  • ni več stroškov terenskega popisovanja,
  • zmanjšajo se potrebe po ročnem vnosu podatkov za fakturiranje,
  • z natančnimi in aktualnimi podatki se lahko zmanjšajo izgube sistema, povečajo možnosti reguliranja tarif, omogoča optimizacijo distribucije in kot rezultat lažjega nadzorovanja porabe se zviša tudi energetska učinkovitost ter znižajo emisije CO2.

SISTEM 2GG GAS SESTAVLJAJO:

  • 2GG GAS MERILNIK
  • 2GG GAS KONCENTRATOR
  • 2GG PODATKOVNA BAZA

2GG Merilnik ME-01

Merilnik 2GG je naprava, ki se namesti na obstoječi mehanski plinomer (podprti proizvajalci Elster, Actaris, Landys, Kromschroeder). Napaja se z uporabo baterij (življenjska doba 10 let) in ima vgrajen komunikacijski modul za komunikacijo s koncentatorjem 2GG, zato ne potrebuje zunanjega napajanja in dodatnih komunikacijskih naprav. Zahvaljujoč naprednemu protokolu 2GG je obratovalna doba baterij zajamčena na najmanj 5 let (kontrolni interval). Za komunikacijo med merilnikom in koncentratorjem se uporablja visoko-frekvenčni pas 868 MHz ISM. Prenos podatkov je šifriran z uporabo AES-256 varnostnega standarda. Naprava zbira podatke o porabi, temperaturi ter poseganju v napravo ali prekinitev pretoka plina (alarmni mehanizem).

Nadgradnja mehanskega plinomera je izredno preprosta in hitra ter traja manj kot 5 minut, brez potrebe po prekinitvi dobave zemeljskega plina v obdobju namestitve sistema.

  • Merilnik 2GG se namesti na plinomer (clip- on) ter doda plomba.
  • Z uporabo mobilne aplikacije se merilnik doda v podatkovno bazo, tako da montažer zajame serijsko številko merilnika, plinomera in trenutno stanje porabe na plinomeru. Merilnik se aktivira z uporabo magneta.
  • Z mobilno aplikacijo za montažo se preveri povezava do strežnika in ustreznost delovanja.
  • Naprava je pripravljena na uporabo ter začne zbirati in oddajati podatke po predhodno določenih intervalih.

2GG Merilnik ME-03

Naprava 2GG ME-03 je zmožna zbiranja in posredovanja podatkov porabe plina, temperature in posega v napravo iz rotacijskih plinomerov ali korektorjev tlaka različnih proizvajalcev in vrst. Naprava deluje na osnovi merilnikov 2GG in jo odlikuje predvsem cenovna učinkovitost in nizka poraba energije za lastno delovanje. V kombinaciji z 2GG KON02 omogoča prilagodljivo rešitev za različne namembnosti, kot so uporaba za obračun dobavljenih količin, kontrola za potrebe energetskega menedžmenta, upravljanje stroškov ipd. Naprava je nameščena v ohišju z IP67 zaščito, kar omogoča ustrezno delovanje tudi v težjih vremenskih razmerah. Delovanje naprave ne posega v delovanje plinomera ali korektorja tlaka in ne vpliva na natančnost meritev.